Månedens Profil Februar: Steen Axelsen


”Vandhunden” Steen som livredder

Efter eget udsagn har Steen Axelsen lige fra barnsben været en ”vandhund”, der elsker at boltre sig i vand i både hav, fjord og i bassin i en svømmehal. En vandhund er han stadig i en alder af 45 år, men nu tilbringer han langt de fleste timer ved kanten af det våde element. I de seneste 21 år har Steen været livredder i Ringkøbing Svømmehal.

Steen tjener sin årsløn som montør i Vestas på Havnen i Ringkøbing. Men typisk hver fredag eftermiddag ved pensionistsvømning, lørdag morgener og søndag formiddage – plus ”det løse”, når der er behov for afløsning - tager han vagter som livredder i svømmehallen.

- Allerede i folkeskolen tog jeg den store livredderprøve første gang. Ja, så har jeg mere eller mindre holdt ved siden. Nu er det efterhånden blevet en livsstil for mig at have min faste gang på bassinkanten her i svømmehallen. Jeg kan godt se mig selv i rollen i mange år endnu, siger Steen Axelsen.

Han har flere gode forklaringer på, hvorfor han uge efter uge og år efter år bruger en stor del af sin fritid på at være livredder.

Fællesskab og solopgang ved fjorden

- Jeg vil gerne være en del af og bidrage til det gode fællesskab, der er omkring svømningen. Her møder man næsten altid kun glade mennesker. Mange af dem, som jeg var livredder for, da de var børn, kommer nu til svømning med deres egne børn. Det er da helt sjovt på den måde at følge flere generationer og være en del af det gode sociale samvær på tværs af mange aldre og årgange. Og så er det fantastisk at komme herned en lørdag morgen, når solen står op og nyde udsigten fra svømmehallen ud over fjorden, understreger Steen Axelsen.

Det siger sig selv, at en livredders vigtigste opgave er at medvirke til, at sikkerheden for brugerne i bassinet er helt i top. Steen sætter bl.a. følgende ord på den opgave.

- Erfaring er en god ting at have, men den er ingenting værd, hvis du tager som en selvfølge, at det hele nok forløber, som det plejer. Jeg vil ikke bruge udtrykkene, at ”man skal have en øje på hver finger” eller ”have øjne i nakken”, men du skal som livredder i hvert fald have det store overblik over, hvad der foregår i og omkring bassinet. En gang imellem kan jeg positivt ment være nødt til at skrue bissen på over for ”nogle unger”, men det er sjældent. Det gælder om at finde balancen mellem, at vi skal pjatte og have det sjovt og alvoren i, at det ikke er helt ufarligt at gebærde sig i vand, hvis man ikke passer på, siger Steen.

En af 14 livreddere

Han er en af i alt 14 livreddere, der deler vagterne imellem sig i Ringkøbing Svømmehal. Hvert år skal alle bestå en prøve, så de hele tiden er tunede til, at sikkerheden for brugerne af svømmehallen er i top.

Steen bor på Blomstervænget i Ringkøbing og er gift med Mona, der arbejder som teknisk assistent i virksomheden Jyden i Bur. De har to døtre – Karoline på 13 år og Matilde på 10 år - der også har svømning som deres store fritidsinteresse. Karoline endda i en sådan grad, at hun dyrker konkurrencesvømning på talentholdet i Holstebro Svømmeklub. Så generne fra ”vandhunden” fra Lem er gået i arv!

 

  For en livredder gælder det om til stadighed at have det store overblik.

 

* Under titlen ”Månedens Profil” sætter vi hver måned fokus på en person, der har sin faste gang i foreningen ROFI og/eller i ROFI-Centret eller i Ringkøbing Svømmehal, der drives af ROFI. F.eks. som bruger af en af ROFIs mange aktiviteter, som frivillig, som instruktør eller som ansat. Som ”Månedens Profil” i Februar 2019 har vi valgt Steen Axelsen, der er livredder i Ringkøbing Svømmehal.