Kollegamotion i arbejdstiden i Spjald og i Ølstrup


Medarbejderne i virksomheden Billig-Arbejdstøj.dk og folkene på gården Blåbjerg deltog i Arbejdspladsernes Motionsdag

Der er mange måder at motionere på. Det er naturligvis helt oplagt at gøre det i sin fritid, og det gør rigtig mange. Men uanset hvilket job man har, kan man også med helt enkle midler dyrke motion i nogle få minutter i arbejdstiden sammen med kollegerne på arbejdspladsen, uden at det koster på virksomhedens bundlinje – nærmere tværtimod. Og så kan det oven i købet være sjovt og styrke det kollegiale fællesskab og sammenhold.

Det er motivation til den slags, der ligger bag tankerne i Arbejdspladsernes Motionsdag, som Dansk Firmaidrætsforbund står bag hvert år fredag før skolernes efterårsferie. I øvrigt samme dag som Skolernes Motionsdag. Når børnene gør det, kan de voksne naturligvis også.

Fredag den 12. oktober 2019 tog to virksomheder på Ringkøbing-egnen imod ROFIs tilbud om at medvirke i Arbejdspladsernes Motionsdag. Det var virksomheden Billig-Arbejdstøj.dk i Spjald og gården Blåbjerg i Ølstrup. De fik på dagen besøg af lederen af ROFIs Fitnesscenter, Ulla Birkmose. Med det formål at motivere til fælles oplevelser om fysisk aktivitet for kolleger på arbejdspladsen gav Ulla nogle helt enkle opskrifter på, hvordan kollegamotion kan styrke energi og velvære i det daglige og samtidig være sjovt, uden at der skal bruges en hulens masse tid på det.

Billig-Arbejdstøj.dk

Billig-Arbejdstøj.dk i Spjald er Danmarks største webshop for salg af arbejdstøj til erhverv og private. Ud over arbejdstøj sælger virksomheden også via webshoppen fritidstøj og profiltøj. Virksomheden, der har kunder i både Danmark og flere europæiske lande, har 55 ansatte. Internt i virksomheden er et godt og sundt arbejdsmiljø for de ansatte en ”mærkevare”.

- Det gør vi meget ud af. F.eks. har alle medarbejdere fået et tilbud om at få lavet en sundhedsprofil. De har også fået tilbudt vaccination mod influenza. Og til foråret starter vi en proces med titlen ”Sund krop på job”, hvor vi ved hjælp af bl.a. fysio- og ergoterapeuter får hjælp og øvelser til, hvordan vi kan fremme sundheden og velværet på arbejdspladsen. Også i den sammenhæng var det en rigtig god ”kickstarter” for os at få besøg af Ulla på Arbejdspladsernes Motionsdag og lære enkle og sjove øvelser, som vi kan bruge i hverdagen, siger Lene Agger, der har ansvaret for Trivsel og Arbejdsmiljø i Billig-Arbejdstøj.dk

Enkelhed, det gode humør og den positive tankegang fremmer som regel forståelsen. Og det er netop især det, som Ulla Birkmose lægger vægt på, når hun giver gode råd til kollegamotion på arbejdspladsen.

- Det er mange gange helt enkle midler, der skal til, for at vi tænker motion ind som en naturlig del af dagligdagen sammen med kollegerne. Energi avler energi. Jo mere positive, vi er, desto mere effektive er vi. Jo mere vi rører os, desto bedre har vi det og med færre sygedage til følge. Tid er penge, men få minutter på at skabe fællesskab om fysisk aktivitet på sjove måder er godt givet ud i sidste ende - for medarbejderne og også for den økonomiske bundlinje for virksomhederne, understreger Ulla Birkmose.

 

  Leder af ROFIs Fitnesscenter, Ulla Birkmose, på vej med enkle opskrifter til kollegamotion i Billig-Arbejdstøj.dk i Spjald. 
Lene Agger har ansvaret for HR Trivsel og Arbejdsmiljø i Billig-Arbejdstøj.dk. Her er hun i gang med en elastikøvelse ved Arbejdspladsernes Motionsdag på virksomheden. Til venstre for Lene ses virksomhedens indehaver, Tommy Søndergård.  
  Ned i knæ og fortæl dine kollegaer om en positiv oplevelse i løbet af dagen. Det var en af de enkle øvelser til fysisk aktivitet, som Ulla Birkmose gav medarbejderne i Billig-Arbejdsøj.dk Her er det Lea Kobes (tv) og Helle Iversen, der praktiserer øvelsen.
Hele staben i Billig-Arbejdstøj.dk, der var på arbejde den dag og under ledelse af Ulla Birkmose brugte 20 minutter på enkle og sjove øvelser til kollegamotion på arbejdspladsen.  

Blåbjerg i Ølstrup

Gårdejer Niels Peter Jensen driver gården Blåbjerg i Ølstrup med mælkeproduktion fra 300 køer og dyrkning af 1000 hektar jord sammen med fem ansatte. Det kræver fysisk arbejde, og på den måde får en landmand jo egentlig motion nok i det daglige.

- Men det er da både sjovt og spændende at afprøve nye måder at dyrke en anderledes form for motion på sammen med kollegerne i det daglige. Når man f.eks. har siddet på en traktor, hvor det meste er GPS-styret, i 18 timer i træk, så kan der være behov for at få løsnet op for krop og muskler på en anden måde, siger Niels Peter Jensen.

Han mener i øvrigt, at både han selv og hans ansatte har en fysisk form, der ligger over gennemsnittet for danskere.

- Ud over arbejdet på gården dyrker vi alle motion under en eller anden form i vores fritid. Jeg spiller f.eks. volleyball, siger Niels Peter Jensen med et smil.

 

  Hvad er det lige, han har gang i, tænker gårdens hund, Doffie, sikkert på det billede, hvor ejeren af Blåbjerg, Niels Peter Jensen, forsøger at trække en af gårdens traktorer. Det lykkedes dog ikke i første hug, men da han fik en kollega til hjælp, fik de trukket traktoren nogle meter. 
Når man i løbet af et døgn har siddet i 18 timer på en traktor, så kan der være behov for at få løst op for musklerne. Det kan bl.a. gøres med et stykke elastik. Den øvelse praktiserer folkene på Blåbjerg her. Fra venstre Andrii Sereda, Niels Peter Jensen, der ejer gården, Kristian Fjordside, Martin Nilsson og Henrik Krogh.  
  Hvem kan kaste et dæk længst? Det var et af de sjove indslag, da man på Blåbjerg var med til at markere Arbejdspladsernes Motionsdag. Et eksempel på, at kun fantasien sætter grænser for sjov kollegamotion på arbejdspladsen.