Bootcamp i ROFI - for den fysiske og for den mentale sundhed


Der er ændrede kost- og træningsvaner på programmet i et otte ugers forløb for kvinder i ROFI-Centret, både individuelt og i et fællesskab med andre

Lei Iben Raunow og Lisette Andersen ser ganske meget til hinanden i ROFI-Centret for tiden. De gør det målrettet og med det samme formål. Det handler om at få sunde kost- og træningsvaner ”ind under huden” for at fremme den fysiske sundhed. Men i tilgift er der et pift til den mentale sundhed, der ikke har haft gode kår under coronaen og dens restriktioner i forhold til socialt samvær og fællesskab.

Lei arbejder til daglig som destinations manager i Holmsland Klit Turistforening. I sin fritid deltager hun for øjeblikket sammen med en halv snes andre kvinder i en såkaldt ”bootcamp”, hvor der i et forløb over otte uger er intensivt fokus på sunde kost- og træningsvaner. Bootcampen ledes af Lisette, der arbejder som personlig træner i ROFIs fitnesscenter.

Individuelt mål i fællesskab

- Den store drivkraft i en bootcamp er, at hver enkelt deltager arbejder frem mod et individuelt mål i et godt fællesskab med andre. Deltagerne kommer med vidt forskellige forudsætninger og ønsker, som kan være alt lige fra fedttab til øget muskelstyrke. Ud fra en personlig samtale ved indledningen til forløbet får hver enkelt deltager et personligt program for træning og kost – et program, som de kan arbejde med individuelt, men hvor de også bruger de øvrige deltagere på holdet og mig som leder af campen som sparringspartnere. I forløbet følger jeg hele tiden op på, om de mål, som den enkelte har sat sig fra starten, nås, eller om der skal justeringer til undervejs, fortæller Lisette Andersen.

Nogle af virkemidlerne i forløbet er jævnlig kropsmåling (den såkaldte inbody måling), fri træning i fitnesscentret og holdtræning i alle otte uger, individuel kostberegning, oplæg om kost, motion og træning og udveksling af gode råd og erfaringer i en lukket facebook gruppe.

- Ud over denne bootcamp har vi tidligere arrangeret tre lignende af slagsen. Fælles for dem er, at det for mange er et ”godt spark” til at komme i gang med nye motionsvaner og ændrede kostvaner. Aldersmæssigt er det også for alle piger. Vi har i de hidtidige forløb haft deltagere fra 20 år til langt oppe i pensionistalderen, siger Lisette Andersen.

”Helt ind under huden”

Jævnlig motion og rimeligt sund levevis er bestemt ikke en helt fremmed del af dagligdagen for Lei Iben Raunow.

- Men jeg er jo kommet i en alder, hvor man skal tænke ekstra meget over den daglige levevis. I bund og grund kender jeg jo godt de sunde og de usunde vaner, men i bootcampen får jeg virkemidler, som giver et klarsyn over, hvad der skal til for at gøre det rigtige, både i forhold til kost og i forhold til motion og træning. Jeg får de gode råd og den gode vejledning ”helt ind under huden”, så jeg kan bruge dem vedvarende, siger Lei.

Hun sætter stor pris på kombinationen af den personlige vejledning, hun får af Lisette Andersen i bootcampen, og det fællesskab, der er med de øvrige deltagere på holdet.

- Det er dejligt at få nogle redskaber, som er helt tilpasset til min person og mit hus. Lisette er god til at skære tingene ud i pap, så man husker de gode råd. F. eks. denne forklaring: ”I skal tænke jeres krop som et kasse system, der skal gøres op pr. dag. Det vil sige, at I ikke kan spare kalorier op i løbet af ugen til weekenden. Der skal være balance hver dag. Det er her, det går galt for mange.”

Det er også rart at konstatere, at et sådant forløb er for alle slags mennesker og med forskellige forudsætninger. Undervejs bakker vi hinanden op og inspirerer hinanden, og der er ingen konkurrence om, hvem der er bedst og gør det bedst, understreger Lei.

I en corona tid

Både Lei og Lisette er helt trygge ved, at bootcampen holdes i en tid med corona. Alle de normale retningslinjer – afstand, rengøring o.s.v. - der gælder i ROFIs Fitnesscenter i disse tider, overholdes til punkt og prikke på holdet. Alligevel har coronaen spillet en vis rolle for netop denne bootcamp:

Lisette: - Meget af vores allesammens sociale samvær og fællesskaber er aflyst og krakeleret på grund af coronaen. Det er også gået ud over vores mentale sundhed. Så det er præcist lige nu, vi har behov for at investere noget i os selv i et fællesskab med andre. I øvrigt har vi i tidligere bootcamps haft 15-16 deltagere. Det har vi i den igangværende bootcamp sat ned til 10 for at undgå, at eventuelle yderligere restriktioner kunne ødelægge planerne for deltagerne. Det lavere antal deltagere kan så også vendes til noget positivt. Med kun 10 deltagere har jeg mulighed for at give alle en endnu bedre personlig vejledning, så alle går herfra med en god oplevelse og føler, at de får det, de har brug for.

Lei: - Normalt har jeg i mit arbejde en meget travl hverdag. På grund af coronaen har jeg haft knap så travlt som normalt. Det har givet mig overskud til at fokusere mere på mig selv og have øje for både min fysiske og min mentale sundhed.

Den igangværende bootcamp i ROFI slutter omkring den 20. november. Derefter er det planen at starte en ny en af slagsen i starten af det nye år. Lisette Andersen går i øvrigt med planer om også at udbyde en bootcamp med det samme koncept for mænd.

 

  Bootcampen byder på både personlig vejledning og træning i fællesskab i ROFI-Centret. Lei Iben Raunow (tv) er en af deltagerne i bootcampen, der ledes af Lisette Andersen, der er personlig træner i ROFI Fitness. Og der er også plads til det gode humør i bootcampen.