9.000 km til fods i Naturens Rige


9.000 km til fods i Naturens Rige

Der er til daglig rigtig mange, der bruger gode stier og veje til friske gåture i og omkring Ringkøbing i Naturens Rige. Lørdag den 7. oktober 2023 vrimlede det ligefrem med vandreglade mennesker i de naturskønne omgivelser. Det er der en god forklaring på. Da afviklede ROFI for andet år i træk ROFI Walkathon, hvor man kan vælge imellem at gå en hel maraton på de 42 km eller en halv maraton på de 21 km.

  375 i mange aldre tilmeldte sig i år ROFI Walkathon – 100 på den hele maraton og 275 på den halve. Tager man højde for, at enkelte ikke mødte op, selv om de havde tilmeldt sig, så blev der i løbet af denne lørdag vandret i alt ca. 9.000 km på de afmærkede ruter.

  Der var start og mål i ROFI-Centret. Herfra gik halv maraton ruten, der startede kl. 10.00, forbi Anlægget, Alkjær og Markskellet, langs fjorden til Ringkøbing, op gennem Øster Strandgade, ned gennem Vester Strandgade, langs havnen og på fjordstien til Gl. Sogn Kirke, derfra til Madpakkehuset ved Vonå Engbro i Heager, forbi Naturkraft og tilbage til ROFI-Centret. Helmaraton ruten, der startede kl. 8.00, fulgte samme spor, men med ekstra sløjfer gennem naturbydelen Ringkøbing K samt over Bagges Dæmning til Søndervig og tilbage til Gl. Sogn.

  Her kan du møde dem, vi time for time i løbet af dagen mødte på vores og deres ruter i ROFI Walkathon – fra start i ROFI-Centret til mål i centret:

 

  Tim Løbeklub havde mange deltagere med i ROFI Walkathon. Blandt dem Bjørn Smedegård og Betina Hansen, der her har fået uddelt startnumre til helmaraton ruten. 
Første maraton for Alice. Alice Hedegaard, der bor på Vasevej i Ringkøbing, dyrker i den grad meget motion i det daglige. Hun går i Dansk Vandrelaug og ROFI Gangsport. Sammen med husbond, Arne, går hun tre morgener om ugen til fitness i ROFI-Centret. Hun går til svømning og er i øvrigt også vinterbader. Ved ROFI Walkathon gik hun for første gang en helmaraton. De 42 km gennemførte hun på ca. 10 timer. Der var pauser undervejs, men når der var gang i benene, blev ruten tilbagelagt med et gennemsnit på 5,5 km i timen.  
  Kaj Birkmose, der er indehaver af KSB Broderi på Kærbyvej i Rindum, løber meget, bl.a. to-tre gange om ugen i ROFI Løbeklub. Gennem årene har han løbet godt en halv snes halvmaraton, men sidste år og også i år gik han en helmaraton i ROFI Walkathon. – Jeg startede med at løbe, da jeg var 50. Nu er jeg 60, og det går meget godt, siger Kaj, der her er klar til start ved ROFI-Centret og ud på ruten på de 42 km.
Viktoria Jacobsen i front. – Jeg elsker at gå alene i et raskt tempo. Det giver en indre ro og glæde, når du samtidig får en dejlig naturoplevelse undervejs, siger Viktoria Jacobsen, der bor på Byskellet i Ringkøbing. Hun var alene helt i front på helmaraton ruten, da hun rundede naturbydelen Ringkøbing K. ca. 5 km efter start i ROFI-Centret. Viktoria, der stammer fra Ukraine, men har boet i Ringkøbing i 25 år og arbejder som lærer i Snejbjerg, går og løber meget til daglig.Hun spiller i øvrigt også meget golf og tennis.  
  Efter Caminoen. I sommeren i år vandrede Inge Marie og Hans Chr. Vestergaard 125 km på fem dage på Caminoen i Portugal og Spanien. Ud over at det var en stor oplevelse, så var det på sin vis også god træning til en halv maraton i ROFI Walkathon. Her har de, der begge bl.a. er frivillige hjælpere i Naturkraft, fået udleveret deres startnumre. 
I Naturens Rige på en lørdag. Til daglig arbejder de i afdelingen og fagområdet Land, By og Kultur i Ringkøbing-Skjern Kommune, men lørdag den 7. oktober var de også ude i Naturens Rige in natura på en lørdag. Fra venstre Lillian Mikkelsen, Karen Rindom, Lone Sørensen, Thomas Gad, Anne Marie Susgaard og Ove Mortensen deltog som hold i ROFI Walkathon på en halvmaraton. Her er de på beddingen ved Havnen i Ringkøbing.  
  Internationalt på Bagges Dæmning. Denizhan Arslanbek er fra Tyrkiet, og Victoria Bagnasco er fra Uruguay. Han har boet 5 år i Danmark og arbejder som lærer på Vedersø Idrætsefterskole, og Victoria er jobsøgende. Parret gik en helmaraton i ROFI Walkathon. – Vi holder meget af at gå lange ture i den dejlige vestjyske natur, understreger de to, der her ses i vestjysk vind og natur på Bagges Dæmning.
Frivillige i Naturkraft. Nogle af de mange frivillige i oplevelsescentret Naturkraft deltog som hold i ROFI Walkathon på halvmaraton distancen og lyste godt op i landskabet i deres påklædning. Her holder de spisepause ved kirkediget ved Gl. Sogn Kirke.  
  Dansk Vandrelaug Ringkøbing-Skjern gjorde god reklame for sig selv ved ROFI Walkathon. Mange af laugets medlemmer var med, bl.a. 75-årige Torben Pedersen, der gik den halve maraton. – Ud over arrangementerne i Dansk Vandrelaug går jeg sammen med min kone, Inge, 4-5 km stort set hver dag. Bortset fra en vandretur hjem fra Hvide Sande er denne halve maraton min hidtil længste tur, fortæller Torben Pedersen, der her ses i god form på Vonå Engbro med Madpakkehuset i baggrunden. Derfra og til mål i ROFI-Centret var der ca. 4 km. Torben og Inge bor på Markledet i Ringkøbing. 
Fra Hillerød til Vestjylland. – Min farfar stammer fra Sdr. Nissum og min far fra Vemb. Jeg går meget op i slægtsforskning, så derfor kommer vi ret ofte til Vestjylland. Vi vandrer meget til daglig, og derfor har vi nu kombineret en tur herover med at deltage på en halv maraton i ROFI Walkathon. Det er fedt at opleve det vestjyske på en for os ny måde i en dejlig natur, siger Mogens Henning Lauridsen, der havde sin datter, Stine, med på ruten. Mogens’ hustru, Marianne, var også med herovre, men deltog ikke i Walkathon. Hillerød-familien overnattede for tiende gang i ROFI-Centrets Vandrerhjem. Set i slægtshistorisk perspektiv kunne Mogens i øvrigt oplyse, at han og nu afdøde Kim Larsen har to gange samme tipoldeforældre fra Sdr. Nissum.